Kamienica zastąpi zabudowę z lat powojennych, która nie wypełnia całego frontu działki. Na miejscu wyburzanego obiektu ma powstać budynek, który zajmie całą szerokość parceli, uzupełniając pierzeję ulicy. Zgodnie z wytycznymi konserwatora i miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego projekt musi uszanować otoczenie zdominowane przez historyczną architekturę.
Dla naszej pracowni projektowanie to przede wszystkim praca z kontekstem - krajobrazowym, kulturowym, historycznym i społecznym. Dlatego projekt kamienicy w zabytkowym centrum Łowicza wydał nam się od pierwszej chwili niezwykle interesujący – mówi Marek Sikora. Bardzo długo przyglądaliśmy się najciekawszym według nas historycznym budynkom w centrum Łowicza. Szczególnie zaintrygowały nas ażurowe, metalowe balkony oraz zachowane w pewnej ilości oryginalne drewniane bramy i drzwi. Postanowiliśmy przełożyć te inspiracje na całkowicie współczesny język - stąd drewniana, ażurowa elewacja z otwieranymi okiennicami – dodaje.

projekt powstał w zespole:
-dr hab. Jan Sikora,
-mgr inż. arch. Andrzej Marek.

INNE PROJEKTY

POWRÓT NA GÓRĘ STRONY